„Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá!”

„Kínálkozik egy ünnep, és ilyenkor az emberek nyitnak némi rést szorosra zárt kagylóhéjukon, többségük ajándékoz, tehát odafigyel szeretteire, és ebből a figyelmességből juthat másoknak is. Mert az ünnep arról szól, hogy adni örömtelibb, mint elvenni; a szeretethez kevesebb energia kell, mint a gyűlölethez. (Kontra Ferenc)

Kipattan a szemem. Az eső halkan kopog az ablaküvegen. Éjfél múlt 1 perccel. Hát itt van. Megérkezett. Szent este napja van, már 1 perce. Még pár óra és minden családnál véget ér az idegőrlő vásárlási láz, az energia zabáló, ünnep előtti rohanás, a türelmetlen sorban állás, tülekedés, az ingerült sofőrök időszaka és kezdetét veheti az Ünnep, s vele együtt a béke és nyugalom, a meghittség és ünnepi szeretet, a mosoly és ölelés. Jó, hogy itt vagy. Isten hozott, Karácsony!

“MERJÜNK KARÁCSONYKOR MI MAGUNK AJÁNDÉKKÁ VÁLNI!”

Hajnalban lassú, lomha filmkockákként peregtek le elmúlt, boldog karácsonyok emlékei. A nagy nevetések, egymás megviccelése, a szüleim bohóckodása miatt elrontott (megköménymagozott) halászlé esete, a fejre áll karácsonyfa, a küszöbön landolt túrós csusza, a régi papírfotók nézése közbeni sztorizgatás… csupa-csupa bolondos, vidám, olykor kicsit őrült történet, melyekre visszagondolva libabőrössé válik a karom és könnyessé a szemem. Nálunk soha nem volt unalmas egyetlen szent este sem. Bár, a sima hétköznapok többségét sem a szomorúság, a lógó orr jellemezte. A családunk ilyen volt…. kicsit őrült, kicsit infantilis,a bajokból is kipréselve a humort, mert….optimistán szembenézni a gondokkal, a megoldás is könnyebben jön (apukám szerint). Hiányzik ez a feeling… a karácsony illata…a vendégek egymás után érkezése…a mindenki egyszerre és keresztbe átbeszélve a másik feje felett…a pillanat, amikor gyertyát gyújtunk…. de leginkább az hiányzik, amikor a karácsonyfa körül összegyűltek arcát figyelem. Az arcokon olyan meghittség, boldogság és gyermeki rácsodálkozás koktélját láttam, amit csak egyetlen ünnep, a Karácsony képes odavarázsolni. Nem számít mekkora fenyőfa áll a nappalidban, nem számít, hogy szikrázóan ragyogó vagy egyszerű papírdíszekbe öltöztetett, nem számít, hogy méregdrága ajándékok sorakoznak a fa alatt vagy szerény kis csomag bújik meg alatta, nem számít, hogy 6 fogásos luxus ételsort vagy egytálételt tálalsz…. semmi más nem számít, csak az az őszinte szeretet, a megbocsájtás, amit a melletted állók, a távolban lévő rokonaid, barátaid, ismerőseid iránt érzel….mert ez a Karácsony lényege.

Jó hogy itt vagy! Jöhetnél gyakrabban, Karácsony!

„A karácsonynak nincsen semmi köze a valósághoz. És mégis, mégis… ahhoz túl öreg vagyok, hogy higgyek benne, ám ahhoz túl fiatal, hogy lemondjak róla. Túl cinikus, hogy átadjam magam neki, túl szeretetéhes, hogy kívül maradjak.” (R. Fulghum)

(2019.12.24.)

 

11 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük