“A szívem mélyén mindig karácsony van. A szívemben rejtegetett zug, ahova visszajárok örülni, maga a karácsony.”

„Én nem tartozom semmivel annak, aki engem szeret. A szeretetnek nincs ára, azt nem kell visszaadni, azt tovább kell adni. (Feldmár András)

Mostanában olyan különleges érzelmekkel átszőtt napjaim vannak. Céges évzáróra készülődve, a lakásban ide-oda cikázva igyekeztem rendezni alkalmi csomagolásomat, amikor csengettek. A családok átmeneti szállásáról látogatott meg az egyik nevelő, hogy a kicsi, gyermek kezek által készített ajándékkal köszönje meg, hogy számtalanszor gondolok rájuk, hogy segítem őket. Smink  kontra könnyek, 0-1. Kicsit később lerohantam a postaládához, s visszafelé egy ismerős házaspár egyik fele bizalmába fogadva elmesélte, hogy párja demenciával küzd. Megosztotta a mindennapok rideg valóságát, amiből a környezet semmit sem vesz észre. Együtt sírtunk. Smink kontra könnyek,    0-2. Indulás előtt pár perccel megszólalt Chris Rea csodálatos karácsonyi dallama, ami minden egyes alkalommal a szívemig hatol és meghat. Smink kontra könnyek, 0-3. Ebből már nem jövök ki jól, tökéletes make-up-al.

„NAGY DOLGOKAT TENNI NEM TUDUNK, CSAK KICSIKET, NAGY SZERETETTEL.”

Egy barátom megkérdezte, mitől van bennem ez a megszállott segíteni akarás. A válaszom egyszerű:  részben önző vagyok. Segíteni valakinek jó érzéssel tölt el, boldoggá tesz. Jól eső érzés, ha ott lehetek hasznos és segítség, ahol szükség van rá(m). És mert nem oly’ régen a barikád túloldalán is álltam… így pontosan tudom milyen érzés, amikor másokra, mások segítségére vagy utalva. Azon merengtem tegnap este, hogy hány féle módon szerethetünk, a szeretetet mennyi módon és formában tudjuk kifejezni. Gyanítom,  a helyes válasz a végtelen. Valahol azt olvastam, hogy minden ember egy határozott feladattal születik le a földre. Hitetlenkedő énem mosolygott ezen. Küldetés? Nevetséges. De… rá kellett döbbennem, hogy talán mégis van küldetésem ezen életemben…. a humánum-segítség-élet szeretet. A naptárban jegyzett ünneptől függetlenül is igyekszem ezek tudatában élni.  És azóta az énem egy része boldogabb, elégedettebb. Mégis, olykor jól jön, szükségem van arra, hogy érezzem: szeretnek, hogy az élet fontos kis alkotó eleme vagyok, hogy az út, melyet választottam az enyém és jól döntöttem. Kell a megerősítés, kell a visszajelzés, kell a viszont szeretet. Nekem. Neked.  Mindenkinek. Nekem itt van az írás, ami igazából csak nekem fontos. De, ha csak egyetlen ember napjához is tudok hozzátenni a soraim által…. örömöt, megnyugvást, nevetést, megerősítést… már nem volt hiábavaló a napom. S ez boldoggá tesz. Részben önző, de hatalmas szívvel!

 A szeretetet mindig el kell fogadni, ha felajánlják, és mindig adni kell belőle, ha szükség van rá. Talán soha nem kapsz második esélyt egyikre sem.”(N. Roberts)

(2019.12.21.)

31 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük