„Szeretet, a lélek fénye.”

„Minden nap nem lehet jó, de minden napban lehet valami jó.”

Szerelem. Szeretet. Hány módon lehet szeretni? Belegondoltál már valaha is? Szereted a gyermekeidet, minden csintalanságukkal együtt…  a társadat, rosszabb napjain is… a szüleidet,  folytonos aggódásukkal is… a barátaidat, a legőrültebb tetteikkel… a munkádat, akkor is, ha a főnököd aznap bal lábbal indult… egy filmet… azt a hóborította tájat… azt a vidám könyvet, melyen könnyesre neveted magad sokadszorra is… azt az életteli színt, ami olyan jól áll neked… azt az anyud által készített finom sütit… azt a hűs illatot, amitől olyan szexisnek érzed magad… a sarki kenyérboltban dolgozó eladót, aki minden álmos és olykor morcos reggeleden mosolyogva nyújtja át neked a kifliket …és végeláthatatlan a szeretet/szerelem lista.

SZERETET FREKVENCIA

Akik igazán ismernek, tudják rólam, hogy nem vagyok egy kijelölt ünnep „hívő”. Miért is kellene akkor ünnepelnem, akkor szeretnem és emlékeznem, akkor jelen lennem valaki életében, gondolataiban, amikor a naptár bizonyos napjaira ébredek? És igen! Irritál a csapból (is) ömlő reklám cunami, ami folyamatosan igyekszik „emlékeztet”-ni  arra, hogy  hetek múlva beköszönt xy ünnep és feltétlenül vegyem meg azt vagy költsek erre-arra. Ha valaki fontos számomra, ha a szerettem, nem felejtkezem el a névnapjáról, és nem hullik ki ez emlékezetemből a számára, számunkra fontos évforduló vagy különleges alkalom sem. És igyekszem személyre szabott élmény meglepetésekkel hozzájárulni az adott nap öröméhez, akkor is, ha nincs naptár szerinti ünnep nap, csak számunkra az, mert….. hosszú idő után végre újra találkoztunk, ami örömmel tölt el bennünket….. vagy mert végre ragyog a nap….vagy egy barátom örökbe fogadott egy kiskutyát….vagy egyszerűen csak azért, mert hálát adunk a reggelekért, hogy egymás mellett ébredünk.

Ha most megkérdeznéd, mit kaptam Valentin nap alkalmából…. azt felelném: semmit, mégis a legtöbbet. Semmit nem kaptam, amit tárgyiasítani lehet. És mindent kaptam, ami törődés, figyelem, elfogadás, biztonság… és az időt. S mindezt, minden áldott napon, akár esik, akár ragyogó az idő,  legyen szürke hétköznap vagy csillogó ünnep. Létezik ettől nagyszerűbb, örök értékű ajándék?

„Az embereket úgy lehet megmenteni és boldoggá tenni, ha szeretjük őket.” (Kosztolányi Dezső)

(2021.02.15.)

 

 

 

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük