„A bátorság nem más, mint egy másodpercig visszatartani a félelmet.”

„A bátorság nem vak, hanem céltudatos, nem félelem nélküli, nincs gyötrelem nélkül. Ami fontos, hogy meg kell tanulni bátornak lenni…”

 

Van, akit bátornak tartunk, míg másokat inkább őrültnek. Akadnak, akiket határozottnak könyvelünk el, de  ha igazán ismernénk az illetőt kiderülne, gyakran a bizonytalanság uralkodik felette.

„A SEBEK CSAK AZT JELENTIK, HOGY HARCBA SZÁLLTÁL.”

Érdekes ez a bátorság kérdés. Meglehetősen szubjektív, hogy kit és miért tartunk annak. Úgy vélem, hogy az igazán bátrak tetteiről a legtöbb esetben nem tudunk, vagy csak jóval később értesülünk. Hogy az én szememben ki a hős, az igazán bátor? Bátor, az a 8 éves kisfiú, aki az agyrák 4. stádiumából nyerte meg a harcot a betegséggel szemben. Bátor minden tűzoltó vagy hazáját szolgáló katona, aki naponta kockáztatja életét másokért, akiket nem is ismer. Bátor az a szegény cigánysorból kitörni képes és akaró fiatalember, aki mára nemzetközileg is  elismert rákkutató. Bátor az a nő, aki képes meghozni a döntést és kiszállni egy rossz kapcsolatból, ahol rendszeresen bántalmazták. És reggelig sorolhatnék hasonló bátor példákat.

A félelem természetes emberi érzés. Nem létezik hús-vér szuperhős, aki soha és semmitől sem félt, nem torpant meg. Életünk során sokszor állunk olyan útelágazásnál, amikor ismeretlen terület előtt topogva, döntést kell hoznunk. Mérlegelünk. Tépelődünk. Végiggondoljuk a lehetőségeket. És döntünk. Talán akkor vagy igazán bátornak mondható, ha vállalod a kockázatot, és annak ellenére megléped a döntésedet, hogy tartasz tőle, félsz tőle, az ismeretlentől, a kudarctól, az elbukástól. A bátorság olyan érzés, tulajdonság, amire nyíltan vagy titkon, de  minden ember vágyik. És egykoron mind azok voltunk. Emlékezz csak a kisgyermekre, akik félelmet nem ismerve megy  bele minden játékba, kalandba, tapasztalásba. Aztán szép lassan megismeri a tiltást, a félelmet, részben tapasztalati úton, részben a környezet hatására (szülői tiltások,  vagy a „nem, azt nem szabad”, „tudod, süti-süti kiskezed”, stb.).  Azt kívánom neked, ki ezen sorokat olvassa, hogy minden nehéz döntéshozatalkor járjon át a semmivel össze nem téveszthető, adrenalinnal teli, izgalmas érzés, ami nem más, mint: Bátor vagyok! Kaland az élet! Sikerre tudom vinni!

„A bátorság nem a beszédben van. Hanem a választásban.” (Antoine de Saint-Exupéry)

(2019.06.23.)

2 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük